به گزارش می متالز، دولت اعلام کرده با حمایت از بازار سرمایه به دنبال این است با تامین مالی از طریق بازار سرمایه برای رفع نیازمندی های خود و کاستن از کسری بودجه ناشی از فشار تحریم ها و شیوع ویروس کووید 19 بتواند همزمان شرایط را برای شکل گیری فضای رقابتی و شفاف مهیا کند.
اینکه سیاستگذار آیا میتواند همزمان به اهداف خود دست یابد از نگاه منتقدان و تحلیلگران همچنان پرسش و بحث است زیرا عملکرد دولت ها در ایران نشان داده رفتار آنان مقطعی بوده و نتوانسته در قالب یک فرآیند، اثربخشی و بهرهوری لازم را داشته باشد.
البته در شرایط حساس کنونی و تاریخی که دولت از سر توفیق از دست یازی به درآمدهای نفتی منع شده؛ باید در انتظار نشست که تمهیدات درست اما کج و معوج سیاستگذار در نهایت کشتی را در کجا مینشاند.
هر چه هست این است که سیاستگذار بر جدی بودن واگذاری ها از طریق بورس تاکید دارد و در بالاترین سطح مقامات از رئیس جمهور تا وزیر اقتصاد روی حمایت بورس صحه میگذارند. جریان پول موجود در بازار سهام نیز اکنون اما توانسته همچنان رشد ادامه دار بورس را با توجه به تداوم واگذاری های دولتی تثبیت نماید، هر چند که باید نسبت به موج های اصلاحی در بورس هم مراقب بود.
حالا اما در چارچوب فضای شکل گرفته باید هم خوشبین بود و هم اینکه در بهره وری تصمیمات سیاستگذار اندکی با توجه به شرایط کنونی اقتصاد ایران محتاط بود. دیروز رئیس جمهور در هیات دولت بر حمایت از بورس و واگذاری ها تاکید کرد، امروز هم وزیر اقتصاد گفته که هدف اصلی سیاست گذار، حمایت از بازار سرمایه و انجام واگذاری ها از طریق بورس است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، فرهاد دژپسند در مصاحبه با رسانه ملی با بیان اینکه مجموعهای که با عنوان سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام رهبری ابلاغ شده جامع و فراگیر است، گفت: مقام رهبری وجوه گوناگون ضرورتهای تحول در اقتصاد را در مجموعه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مورد توجه قرار داده اند.
وی افزود: باوجود اعمال بدترین، ظالمانهترین و پیچیدهترین نوع تحریمها بر کشور، حجم تجارت خارجی سال ۹۸ و ۹۷ تفاوت چندانی ندارد. وی افزود: به رغم تمامی تحریمها و فشارهای بین المللی، کشور توانسته حدود ۴۳ تا ۴۴ میلیارد دلار واردات، و همچنین بیش از ۴۱ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشته باشد که این نشان از ظرفیت بالای اقتصاد ایران دارد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: از مجموع واردات کشور ۸۵ درصد مربوط به کالاهای واسطه ای، سرمایهای و مواد اولیه است. دژپسند تصریح کرد: بخش کشاورزی کشور در سالهای گذشته به رغم تمامی مشقتها و مشکلات، رشد خوبی را تجربه کرده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه مصاحبه به مقوله بهبود فضای کسب و کار در کشور اشاره کرد و گفت: مقررات زدایی یکی از مقولات مربوط به بهبود بخشی به فضای کسب و کار است.
وی افزود: کاهش حضور دولت در اقتصاد از جهت تصدیهای اقتصادی از دیگر فاکتورهای بسیار مهم در این زمینه است که میتواند از مجاری واگذاریها صورت گیرد. دژپسند تصریح کرد: خوشبختانه در بخش مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوزها برای راه اندازی و تسهیل فعالیت کسب و کارها، طی سالهای اخیر اقدامات خوبی در کشور انجام شده است.
وی ادامه داد: هم اکنون سایت پیشخوان مجوزهای کشور (G۴B.ir) پنجاه و دو درصد مجوزها را پوشش داده است، به نحوی که دیگر متقاضیان کسب و کار، نیاز به مراجعه حضوری ندارند، به عبارتی تمامی فرآیندها به صورت الکترونیکی انجام میشود.
وی با بیان اینکه برای واگذاری داراییها انواع و اقسام مدلها و روشها وجود دارد، اظهار کرد: داراییهای دولت یک مقطعی در قالب مزایده واگذار شد و حواشی زیادی به همراه داشت، ولی در روش واگذاری داراییهای دولت تجدید نظر اساسی صورت گرفته است.
وزیر اقتصاد گفت: جدا از این برای واگذاریها روشهای فراگیر مثل صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله در بورس (ETF) طراحی و به مرحله اجرا درآمد. به گفته وی پذیره نویسی صندوق سرمایه گذاری واسطه گری مالی یکم (ETF) که از چندی پیش در کشور آغاز شده است از جمله این موارد است.
دژپسند اظهار کرد: باقیمانده سهام دولت در بانکهای ملت، تجارت و صادرات و شرکتهای بیمه البرز و اتکایی امین در قالب صندوق سرمایه گذاری واسطه گری مالی یکم (ETF) و از طریق پذیره نویسی در حال واگذاری است.